Чи можна взяти другий кредит в банку, якщо не виплачений перший?

У розмові з банківськими позичальниками більшість з них зізнаються у відсутності вільних коштів на великі покупки. Громадяни відмовляють собі в найнеобхіднішому. Вони не знають, що можуть цілком законно взяти другий кредит в банку, де вже платять, наприклад, іпотеку. Коли перша позика гаситься своєчасно, будь-яка фінансова організація надасть позику на ремонт, купівлю побутової техніки або особисті витрати.

Тонкощі отримання другого і наступних кредитів

Якщо ви не знаєте, чи можна взяти другий кредит в банку, де виплачуєте позику, оцініть ситуацію об’єктивно. Чесно відповіді на кілька запитань:

  • Яка у вас кредитна історія? Хороший платіжний рейтинг підвищує шанси отримати другу позику в рази.
  • Чи є у вас прострочення по поточними позиками? Щоб кредитор схвалив повторний кредит, все прострочення необхідно закрити.
  • Чи є у вас майно для застави? Додатковим плюсом стане наявність нерухомості, яку сім’я готова закласти для отримання позики.

Коли громадянин подасть заявку в банк, його особисті дані і кредитну історію докладно вивчать. Рівень кредитоспроможності громадянина оцінюється за бальною системою, високий рейтинг в якій гарантує схвалення в будь-якій установі. Щоб потрапити в зелену зону, громадянин повинен успішно закрити кілька позик, не мати боргів і простроченнь.

Рівень доходів платника може змінюватися. Підвищують шанси на схвалення другого кредиту підвищення на посаді, довідки 2НДФЛ з високим офіційним доходом, декларація 3НДФЛ з додатковими прибутками.

Кожен банк встановлює вимогу щодо кількості відкритих кредитів у платника. У деяких фінансових організаціях допускається 5 зобов’язань, великі ж банки дозволяють клієнтам мати не більше 3 позик. Якщо кредитор відмовив з цієї причини, перед тим, як взяти другий кредит, краще об’єднати попередні позики в один через рефінансування.

В яких ситуаціях кредитор може відмовити?

Основною причиною, по якій гарантована відмова, стануть незакриті прострочення по поточній позичці. Якщо ви затримали кілька платежів і хочете від банку ще грошей, кредитний експерт вважатиме ваше «прохання» недоречним.
Негативно впливає на кредитну історію і звичка швидко закривати кредит. Якщо після отримання позики пройшло кілька днів, а ви ініціювали дострокове погашення, малоймовірно, щоб банк видав повторну позику – він адже нічого не заробив.
Через скільки можна взяти другий кредит і коли закривати перший? При наявності необхідної суми до дострокового закриття позики краще проплатити позику кілька місяців, після чого подавати заявку на її виплату, щоб кредитна установа отримала прибуток від співпраці.
Якщо рівня доходів досить, другий кредит можна отримувати одночасно з першим. В іншому випадку подавати заявку на нову позику краще через тиждень після дострокового погашення попереднього кредиту, як тільки дані потраплять в єдину базу.
Негативний результат чекає платників з низькою платоспроможністю. У цьому випадку співробітники банку можуть розглянути заявку індивідуально і запропонувати альтернативне рішення зі зменшенням суми позики або збільшенням терміну виплат.
Великий мінус, коли у громадянина багато відкритих кредитів, діючих кредитних карт з непогашеним боргом, мікропозики, та ще й іпотека. В цьому випадку всі позики краще зібрати в один кредит, оформивши рефінансування.

Коли кредит схвалять з високою ймовірністю?

Завжди приємно, коли позики схвалюють. Підвищити шанси позитивного рішення можна в наступних ситуаціях:

  • якщо громадянин регулярно оплачує перший позику і не допускає прострочень, його бажання взяти другу позику може бути задоволено банком;
  • позичальник успішно рефінансував позики кілька місяців тому і своєчасно вніс не менше 3-6 платежів;
  • у громадянина висока офіційна зарплата, він працює в бюджетній сфері, адміністрації, силових структурах, є військовослужбовцем;
  • клієнта підвищили на посаді і рівень його заробітної плати зріс. У цьому випадку частка щомісячної виплати може зрости з 30 до 50%

Якщо ви ставитеся до однієї або декількох перерахованих груп, шанс на схвалення подальшого позики досить високий. Потрібно лише вирішити, в якому банку взяти другий кредит – в тому ж, де ви платите позику, або в іншій фінансовій організації.
«За» співпрацю з банком, клієнтом якого ви вже є, такі аргументи:

  • тут відкрита зарплатна картка;
  • висока ймовірність схвалення;
  • знайома система погашення;
  • позитивна історія співпраці;
  • все просто і зрозуміло.

Як аргумент «проти» виступають високі процентні ставки, низька якість обслуговування, нав’язування послуг. Якщо щось в сервісі чинного кредитного установи вас не влаштувало або банк видасть позику за відсотками вище ринкових, варто розглянути альтернативні пропозиції.

Маючи один банківський кредит, вчасно погашаючи платежі, громадянин з високою фінансовою відповідальністю вправі взятьвторой і навіть третя позика. Гарна кредитна історія і висока зарплата дає клієнтові право вибору – звернутися в той же банк або обрати інший.

Recent Posts

Leave a Comment