Стягнення боргу по займу через суд

Зміст:

Багато юристів стикаються зі зверненнями клієнтів, які просять допомоги в поверненні боргів різного типу. Найчастіше до фахівців звертаються навіть не організації, а фізичні особи, які не можуть відшукати своїх боржників і списати з них необхідну суму. Звичайно, юридична допомога – це далеко не перший спосіб повернути гроші. Як правило, до неї кредитор активно намагається повернути позичену суму більш простими способами.

Що робити, якщо вам не повертають позику? Багато юристів сходяться на думці, що в такому разі допоможе виняткове звернення до суду. Це пояснюється тим, що справи щодо повернення грошей, як правило, вирішуються на користь кредиторів. Так що давайте розглянемо, як працює система стягнення коштів?

Важливим фактором вдалого звернення до суду є наявність будь-якого (бажано нотаріально завіреного) документа, який підтверджує факт позики. Саме його і потрібно надати разом з позовною заявою. У розписці повинна бути вказана сума, яку ви позичили і термін, в який боржник зобов’язується виплатити весь обсяг кредиту. Якщо у вас на руках не буде подібного документа, перед поданням позовної заяви, слід відправити боржнику офіційний документ, в якому будуть прописані сума кредиту і терміни його погашення.

Якщо в суд з тих чи інших причин звертається боржник, важливо, щоб у нього на руках була розписка від кредитора щодо того, що всі виплати були проведені своєчасно. Бажано просити розписку після кожної проплати.

Як повинна виглядати розписка?

Головне уникати фраз, які можуть виглядати досить спірно для суду. Це такі формулювання, як, наприклад: «… взяв гроші за певні послуги, які надав позикодавцеві».

Оформляючи розписку, позичальник повинен бути максимально чітким і лаконічним. Краще використовувати фрази «… беру в позику (зазначену) суму, яку зобов’язуюся повернути в повному обсязі в (вказаний) термін”.

Для того, щоб остаточно прискорити процес повернення боргу, потрудіться вказати в розписці всі паспортні дані боржника, а також номер його ідентифікаційного коду. Якщо ви оформляєте позику в доларах або євро (а також в іншій іноземній валюті), то врахуйте, що швидше за все суд зобов’язує боржника повертати гроші в національній валюті за курсом Нацбанку на момент затвердження результатів судового засідання.

Звертаючись до юридичної компанії, ви можете попросити, як про разову допомогу, так і про ведення справи «під ключ». У першому випадку вам доведеться заплатити від 300 до 600 гривень в залежності від послуги (участь в засіданні, адвокатські запити, оформлення заяви і т.д.). Повністю довіряючи справу юридичній конторі, вам доведеться заплатити близько 4000 гривень.

Що робити, якщо ви хочете повернути борг в тій валюті, в якій ви його давали?

На жаль, це прохання навряд чи вийде задовольнити. Справа в тому, що виконавча служба, яка займається стягненням боргів, працює виключно з національною валютою.

Як відбувається процес повернення боргу в судовому порядку?

Результат судового засідання надходить до виконавчої служби, яка займається поверненням ваших коштів. Час погашення боргу буде залежати від того, як швидко вдасться знайти позичальника і наскільки він буде налаштований на повернення позики. Також в розрахунок йде матеріальне становище боржника. Якщо, наприклад, він банкрут, процес може істотно затягнутися.

Що робити, якщо боржника ніяк не вдається знайти?

Суд відправляє листи позичальникові за адресою, який вказує позикодавець. Якщо ж боржника так і не вдається знайти, запрошення в суд розміщується в місцевій газеті. Після цього неявка боржника не вважається перешкодою для судових розглядів.

Забули скласти розписку?

На жаль, в такому випадку суд навряд чи зможе задовольнити вашу заяву. Навіть якщо ви проведете свідків угоди, письмовий доказ сприймається набагато краще.

Чи належить позичальнику відсотки за позикою?

Суд може зобов’язати боржника виплачувати позику з відсотками тільки в разі, якщо подібні умови були прописані в розписці. Якщо ж гроші не повертаються в заздалегідь обумовлений термін, кредитор може вимагати процентні виплати по закону (як правило, 3% річних від суми, яку повинна інша сторона угоди). Також ви можете компенсувати інфляцію.

Це все нюанси процедури повернення грошей за допомогою звернення в судові інстанції. Знаючи їх, ви зможете краще підготуватися до подачі позову і засідання в суді і таким чином повернути свої гроші набагато швидше.

Recent Posts

Leave a Comment

Кто такие коллекторы и как с ними бороться